Saturday, 15 March 2014

non prejudice - jengok-jengok ape kate bloggers : 1.analisa blogger darah satria MH370 ( pss: tanpa prejudis kepartaian )


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Thursday, 13 March 2014


Agenda tersirat disebalik rampasan pesawat MAS MH370Kecoh seluruh dunia ,mengenai sebuah pesawat MAS yang dikesan telah hilang dari radar.

Malaysia Airlines (MAS) mengesahkan penerbangan MH370 telah terputus hubungan dengan Menara Kawalan Trafik Udara di Subang pada pukul 2.40 pagi, Sabtu.Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh MAS, Penerbangan MH370, pesawat B777 -200 berlepas dari Kuala Lumpur pada pukul 12.41 pagi 8 Mac 2014.

Flightradar24 / AFP PHOTO HANDOUT

MH370 dijangka mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama.


Majority  penumpang dalam pesawat berkenaan adalah terdiri dari warganegara China.


Peristiwa ini menjadi suatu perkara yang begitu pelik kerana MAS diantara pesawat terbaik didunia yang dilengkapi sistem alatan canggih. Mana mungkin pesawat yang canggih dan dipandu oleh juruterbang yang berpengalaman  boleh hilang begitu sahaja tanpa dikesan?


Bila melihat kepada situasi ini,inilah masa yg terbaik utk Amerika masuk melintasi sempadan Asia tenggara,, 
CIA bantu dlm kes ini... Jika dikaitkan dgn pengganas,, negara berdepan tekanan besar.


Namun diberita-berita pro barat, kehilangan ini dikaitkan dengan pengganas.Dan kenapa laporan Interpol berubah setelah wajah suspek yang menggunakan  passport palsu berjaya dikesan??

Kerana suspek tersebut dilihat memakai rantai salib bukan?

 Mungkin jika suspek tersebut memakai serban, jubah, sudah tentunya Interpol akan mengaitkan dengan pengganas. tetapi kita perlu tahu, situasi dalam negara amat berbeza dengan ditanah besar Arab.

Selepas gambar cctv didedahkan kepada media, Interpol  membuat pengumuman suspek terbabit tiada kaitan dengan pengganas dan percaya mereka menjadi mengsa pemerdagangan orang...
Mungkin mereka juga secara kebetulan menaiki pesawat ini, dan rampasan pesawat melalui udara berlaku. Secara tak disengajakan, mereka menjadi mangsa keadaan..? wallaualam..


Lihat semula insiden WTC di Amerika.siapakah yang menjadi mangsanya? Jika WTC dijadikan sandaran dan bahan utk menyerang Iraq dgn dikaitkan pengganas, tak mustahil agenda yg sama digunakan ketika kehilangan MH370 ini..Pengganas Islam Iraq dikatakan bertanggungjawab diatas insiden serangan 11 September 2001. Insiden WTC ini berlaku di Amerika sendiri dimana situasinya jauh berbeza dengan situasi yang berlaku hari ini.. Dalam serangan WTC, suspek yang dikatakan terlibat adalah Al-Qaeda di Iraq, namun ianya kurang bukti untuk mengaitkan mereka dgn serangan pengganas. tetapi di Malaysia, kerana pendedahan 2 individu yang menggunakan passport palsu terbabit dimana salah seorangnya memakai rantai salib, tuduhan pengganas itu perlu digugurkan dari laporan Interpol sendiri.

Insiden WTC, yang menjadi mangsa adalah rakyat Islam Iraq.
Apakah situasi yg sama juga dilihat bakal berlaku dgn meletakkan China sebagai sasaran.. 

Soalnya kenapa China ?? 

Sejak dari awl tahun 2014 lagi, hubungan ketegangan diantara US dan China tidak begitu baik.. Laporan-laporan media barat juga banyak menyebut mengenai peperangan diantara US & China..


Salah satu news  ini datang daripada CNN 


http://www.rense.com/general38/conflict.htm

Kenapa CIA begitu berkeras mahu membantu dalam misi mencari pesawat ini dan kenapa media barat terutamanya Amerika kerap kali menyelar China.US cuba menimbulkan ketegangan dan mensabitkan China sebagai sasaran...
Jika  pesawat ni akhirnya diletup atau terhempas... China akan menuntut bela atas kematian rakyatnya.. Amerika juga akan menggunakan platform sebagai  FBI & CIA konononya utk menyekat serangan pengganas...

MAS Malaysia yang menjadi kambing hitam.
Dalam pada masa yang sama, media barat melaporkan militan dari pengganas China yang bertanggungjawab sama seperti halnya menggunakan nama Al-Qaeda di Iraq yg dijadikan sasaran.

Militan ini dikatakan bertanggungjawab diatas kehilangan pesawat MAS MH370 namun dinafikan China.
" Chinese Martyrs’ Brigade "

http://hollywoodlife.com/2014/03/10/chinese-martyrs-brigade-missing-plane-malaysia-responsibility-flight-mh370/

Dlm mana-mana tragedi peperangan sebelum ini... kambing hitam itu yg penting dlm misi  agenda peperangan. Lihat  serangan WTC, pekerja disitu yang menjadi mangsa......
baca sejarah... anda akan ketemui jawapannya.


 Lihat juga situasi ini.
Kerajaan Malaysia mengesan radar di Selat Melaka.. dlm masa yg sama, beberapa orang membuat laporan di kawasan pantai timur dr lokasi yg berbeza.., system pemantauan traffic seperti diceroboh.

Lihat video dibawah, laluan radar seperti di hack.


 Mungkin bila dibuat petunjuk flight disitu.. operasi bantuan akan dikerah kesitu.. makanya.. kuasa-kuasa besar seperti Amerika turut memasuki perairan Malaysia dan secara tak langsung perairan negara telah diceroboh dengan menggunakan alasan misi bantuan pencarian..Apakah pesawat ini telah dirampas melalui ruang udara dengan memutuskan segala sistem talian komunikasi masuk dan keluar serta radar pengesan? Apakah pesawat telah disembunyikan dilokasi rahsia akibat rampasan yang berprofile tinggi ini? 


Satu hal lagi bila difikirkan mengenai pesawat yang dikatakan dikesan radar disekitar selat  Melaka dan dikatakan berpatah balik, Mungkin ada kemungkinan yang jarang difikrkan kita semua.

Semasa flight hilang dari radar pada jam 2.40 pagi, negara-negara seperti China & Japan juga mempunyai unit kawalan trafik dinegara mereka. Jadi untuk menghilangkan kesan pesawat ini menuju ke Timur adalah dengan berpatah balik kebarat, tapi tidak memasuki ruang udara Malaysia..
Mengapa??


 Jika hal ini disahkan oleh MAS & DCA sendiri dengan beberapa pengesanan radar seperti gambar dibawah.. apakah perlunya pesawat ini menuju kelokasi yang mempunyai radar pengesan bagi negara-negara yang berdekatan?Jalan yang mudah adalah dengan memasuki kawasan yang tiada pengesanan radar.. dimanakah ia lokasi itu? 

Indian Ocean.


Dimanakah pesawat tersebut perlu dibawa dan disembunyikan adalah bergantung kepada jumlah bahan api yang mencukupi.


Adakah disini lokasinya pesawat tersebut disembunyikan??Tahukah anda dimana lokasi ini??

2000 km dari jarak Benua India
4500 km ke Tanah Arab
3500 km ke Benua Afrika
3500 km jarak ke Nusantara
5000 km jarak ke Benua Australia

Ingin tahu?? kita rahsia dulu..


Kenapa setelah negara-negara yang membantu dalam misi ini  beralih perhatian pada kawasan Indian Ocean dan seketika itu juga, pegawai dari US menyatakan menerima isyarat pesawat MH370 ini?

http://www.bbc.com/news/world-asia-26572172

kenapa US tidak mengeluarkan arahan atau isyarat ketika pesawat itu hilang dari radar disekitar Laut China Selatan setelah hampir 3, 4 hari yang lalu?

Adakah ini dilakukan kerana tidak  mahu  misi bantuan dari negara-negara serantau yang mencari pesawat ini menuju kesini??

Renung punya renung, akhirnya saya  temui beberapa jawapan lagi berkaitan hal ini.

Masih ingatkah kita terhadap rundingan TPPA ??

TPPA ini dibuat dari tahun lepas..

Sebenarnya, rundingan TPPA ini adalah salah satu agenda Amerika dan pihak barat meluaskan kawasannya secara tak langsung dirantau Asia Pasific.

Tun Mahathir dapat menghidu gerak kerja mereka sebab itu ditentangnya habis-habisan..


Antara negara yang terlibat dalam perjanjian TPPA ini.

Amerika, Kanada, Mexico, Peru, Chile, Singapura, Vietnam, Jepun, Brunei, Malaysia, Australia & New Zealand.


Kerana telah  mendapat beberapa tentangan dari beberapa negara jadinya agenda ini tergendala buat sementara waktu.

Cuba lihat, kenapa China dan Rusia tidak terlibat dengan TPP ini? Adakah TPP ini hanya sebuah rundingan biasa atau ada sesuatu agenda?

Namun pada awal bulan Mac 2014, berlaku insiden kehilangan pesawat MAS MH370 di lokasi Laut China Selatan menuju lokasi Vietnam dimana lokasi ini diantara lokasi  TPPA yang direncanakan.


Namun kehilangan pesawat ini menimbulkan misteri seluruh dunia kerana radar tidak  dapat dikesan dan juga tiada sebarang komunikasi yang berhubung setelah lebih masuk 6 hari (setakat ditulis).

Bukankah Amerika mempunyai sistem komunikasi tercanggih dunia? menghilangkan pesawat dari radar dan menyekat sebarang komunikasi juga boleh dibuat dengan sistem perisikan..
Bukankah mereka juga mencipta beberapa pesawat tanpa juruterbang dan tak dikesan radar?
Kenapa dalam laporan Washington Times menekankan tentang perairan Laut China Selatan??Zon lokasi Laut China Selatan menjadi perhatian pihak barat untuk menguasai seluruh rantau Asia Pasifik.

Mungkin jika pelan menguasai Asia Pasifik dengan TPP ini tidak berjalan, plan seterusnya perlu digunakan.
Apakah kehilangan misteri pesawat MH370 ini salah satu agenda tersusun rancangan dari kuasa besar negara itu?


Apakah benar serpihan serpihan yang dilihat ini adalah  serpihan dari pesawat yang dilaporkan hilang seperti yang dilaporkan media China atau hanya satu jalan untuk Amerika masuk ke perairan di negara itu?

Secara kebetulan pula, tragedi ini berlaku selepas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhkan hukuman penjara selama 5 tahun dalam kes liwatnya pada 7 Mac, dan menjelang pagi 8 Mac pada jam 2.40 pagi, kehilangan pesawat ini terjadi.
..............................................................................................
...............................................................................................
Adakah ini secara kebetulan atau adanya suatu rancangan disebalik campur tangan kuasa-kuasa besar dunia?


Apakah misteri dan pengakhiran ini bakal berlaku dengan sebuah tragedi yang menyayat hati disebalik percaturan konspirasi dunia hari ini??


Saya tidak meminta anda mempercayai sepenuhnya hasil penulisan saya ini kerana ianya adalah pendapat dari seorang Marhaen biasa yang tiada apa-apa kelayakan sehingga mampu berfikir ke tahap menteri bak kata seorang wanita UMNO terbabit  terhadap saya.. tak mengapalah...


Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa.


Malaysia Airlines Flight MH370: US Kidnapped Missing Plane, Says Iran Lawmaker

A prominent Iranian lawmaker has blamed the US for the disappearance of Malaysian flight MH370, claiming Washington wants to cause "psychological warfare"  between Iran and China.
Hossein Naghavi Hosseini, the spokesman for Iran's Parliament National Security and Foreign Policy Committee, said the missing plane has been "kidnapped" by the US in order to "sabotage the relationship between Iran and China and South East Asia".
Hosseini was responding to the news that two of the 239 passengers on board the flight were Iranians with forged passports. This lead to some speculation the plane may have been involved in a terrorist attack or a botched hijacking.
Hosseini described this as a "plot" against Iran initiated by the US.
"Documents published by the Western media about two Iranians getting on the plane without passports is psychological warfare," he told the Tasnim news agency.
"Americans recruit some people for such kinds of operations so they can throw the blame on other countries, especially Muslim countries."
Officials said that the two men who used forged documents to board the flight had no links to terrorist organisations.
Iran's foreign ministry said it was ready to cooperate in the investigations.
"We have received information on possible presence of two Iranians among the plane's crews. We are pursuing the issue," said Marzieh Afkham, the Iranian foreign ministry spokeswoman.
"We have informed our embassy in Malaysia that we are ready to receive further information about the issue from Malaysian officials. We have announced that we were ready for cooperation."
Confusion still reigns over where MH370 could be, spurred on by Malaysian officials being unable to clarify the plane's last known movements.
There were reports the plane was tracked flying over the Malacca Strait by a military radar – far to the west of its planned route. This would have proved the plane was in the air for more than an hour after it vanished from radar.
"It changed course after Kota Bharu and took a lower altitude. It made it into the Malacca Strait," the unnamed official told Reuters.
Malaysia's air force chief denied the reports came from him, but instead pointed out the air force had "not ruled out the possibility of an air turn-back".
Vietnam has said it has stopped its air search and scaled back its sea search until Malasia can offer more detail on the flight's suggested whereabouts.
"We've decided to temporarily suspend some search and rescue activities, pending information from Malaysia," Vietnam's deputy transport minister Pham Quy Tieu told reporters.
"We still have plans to search with a few flights today, while other activities are suspended."

Malaysia Airlines Flight MH370: Air Force Chief Denies Plane Tracked to Malacca
Missing Malaysia Airlines Flight MH370: Fishermen Find Life Raft Floating in Waters off Malaysian Coast

How can jet disappear? In the ocean, it's not hard

How can jet disappear? It's happened repeatedly at sea, where finding any trace can take days


SymbolPriceKUALA LUMPUR, Malaysia (AP) -- In an age when people assume that any bit of information is just a click away, the thought that a jetliner could simply disappear over the ocean for more than two days is staggering. But Malaysia Airlines Flight MH370 is hardly the first reminder of how big the seas are, and of how agonizing it can be to try to find something lost in them.
It took two years to find the main wreckage of an Air France jet that plunged into the Atlantic Ocean in 2009. Closer to the area between Malaysia and Vietnam where Saturday's flight vanished, it took a week for debris from an Indonesian jet to be spotted in 2007. Today, the mostly intact fuselage still sits on the bottom of the ocean.
"The world is a big place," said Michael Smart, professor of aerospace engineering at the University of Queensland in Australia. "If it happens to come down in the middle of the ocean and it's not near a shipping lane or something, who knows how long it could take them to find?"
Amid the confusion, officials involved in the search say the Malaysian jet may have made a U-turn, adding one more level of uncertainty to the effort to find it. They even suggest that the plane could be hundreds of kilometers from where it was last detected.
Aviation experts say the plane will be found — eventually. Since the start of the jet age in 1958, only a handful of jets have gone missing and not been found.
"I'm absolutely confident that we will find this airplane," Capt. John M. Cox, who spent 25 years flying for US Airways and is now CEO of Safety Operating Systems, said Monday. The modern pace of communications, where GPS features in our cars and smartphones tell us our location at any given moment, has set unreal expectations. "This is not the first time we have had to wait a few days to find the wreckage."
Based on what he's heard, Cox believes it's increasingly clear that the plane somehow veered from its normal flight path. He said that after the plane disappeared from radar, it must have been "intact and flew for some period of time. Beyond that, it's all speculation." If it had exploded midair along its normal flight path, "we would have found it by now."
Malaysian civil aviation chief Azharuddin Abdul Rahman, whose agency is leading a multinational effort to find the Boeing 777, said more than 1,000 people and at least 34 planes and 40 ships were searching a radius of 100 nautical miles (115 miles; 185 kilometers) around the last known location of Flight MH370. No signal has been detected since early Saturday morning, when the plane was at its cruising altitude and showed no sign of trouble.
Azharuddin said the search includes northern parts of the Malacca Strait, on the opposite side of the Malay Peninsula and far west of the plane's last known location. Azharuddin would not explain why crews were searching there, saying, "There are some things that I can tell you and some things that I can't."
Malaysian Maj. Gen. Datuk Affendi Buang, who is helping oversee the ongoing search, said the search will take time.
"The only thing I could say is it's difficult. There are so many examples of aircraft lost in the sea — you know it can take days, sometimes months, sometimes years," he said.
Some aviation experts are already calling for airlines to update their cockpit technology to provide a constant stream of data — via satellites — back to the ground. Information about key system operations is already recorded on the flight data and voice recorders — the so-called black boxes — but as this crash shows is not immediately available. Such satellite uplinks would be costly and the benefit is debated.
Just about every major jet to disappear in the modern era has eventually been found. The rare exceptions didn't involve passengers.
In September 1990, a Boeing 727 owned by Faucett Airlines of Peru was ditched into the North Atlantic after running out of fuel on its way to Miami. The accident was attributed to poor pilot planning and the wreck was never recovered.
More mysterious was the disappearance of another 727 in Africa. It was being used to transport diesel fuel to diamond mines. The owners had numerous financial problems and one day, just before sunset, the plane took off without clearance and with its transponder turned off. It is believed to have crashed in the Atlantic Ocean. One theory, never proven, is that it was stolen so the owner could collect insurance.
"I can't think of a water crash in the jet age that hasn't been solved ," said Scott Hamilton, managing director of aviation consultancy Leeham Co.
The Malaysia Airlines jet had been headed from Kuala Lumpur to Beijing. The 239 people aboard were mostly from China. In Beijing, passengers' relatives have complained that the airline has not been forthcoming with information, and that they've had to rely on news reports.
Some of those reports, however, have led to dead ends. Those false alarms appeared to leave searchers with little to go on.
Whether the plane broke up in midair or crashed into the water, there would be some debris.
If the plane broke up "for some aerodynamic reason, like the wing fell off or there was a depressurization, there'd be big chunks of wing and fuselage all over the place. So it'd be very unlikely that it would just be destroyed and turned to dust," said Smart, the aerospace engineering professor.
He added that much of the wreckage may be at the bottom of the sea, which is 50 to 60 meters (165 to 195 feet) deep in the area where the plane was last detected.
The size of the debris field will be one of the first indicators of what happened, aviation experts say. A large, widespread field would signal the plane likely broke apart at a high elevation, perhaps because of a bomb or a massive airframe failure. A smaller field would indicate the plane probably fell intact, breaking up upon impact with the water.
Discovering the debris can take days.
A week after an Adam Air flight carrying 102 people vanished over Indonesian waters on Jan. 1, 2007, an Indonesian navy ship detected metal on the ocean floor. But it would take another two weeks for the U.S. Navy to pick up signals from the flight data and cockpit recorders, and seven months for the boxes to be recovered. The fuselage remains on the ocean floor, and Adam Air is now defunct.
___
Gelineau reported from Sydney. Mayerowitz reported from New York. Chris Brummitt and Jim Gomez in Kuala Lumpur and Niniek Karmini in Jakarta contributed to this report.

No comments:

Post a Comment