Monday, 9 June 2014

Hukum Gelatin


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

علت حلال یا حرام بودن ژله چیست؟
پاسخ اجمالی
ژله ی خوراکی دارای انواعی است که بعضی از آنها حلال و بعضی دیگر حرام است و حلال بودن یا حرام بودن آن، تابع حلال و حرام بودن مواد اولیه ای است که ژله از آن تهیه می شود. اگر در تهیه ی ژله از مواد گیاهی استفاده شده باشد، همه ی انواع آن (داخلی و خارجی) حلال و خوردن آن جایز است ولی اگر در تهیه ی ژله، از اعضای بدن حیوانات استفاده شده باشد، اگر آن حیوان حلال گوشت بوده و ذبح شرعی شده است، ژله­­ای که از اجزای آن تهیه شده، حلال است و در غیر این صورت،اگر در هنگام تبدیل به ژله در آن تحول ماهوی رخ دهد،حلال خواهد بود و الا حرام می باشد. پس علت حرمت بعضی از انواع ژله ها حرمت مواد اولیه­ی آنها و عدم تحول ماهوی آنها می باشد.
پاسخ تفصیلی
ژله­ی خوراکی دارای انواعی است و حلال یا حرام بودن آن به مارک و اسم آن بستگی ندارد، بلکه تابع حلال و حرام بودن مواد اولیه ای است که ژله از آن تهیه می شود. اگر در تهیه ی ژله تنها از مواد معدنی و گیاهی استفاده شده باشد، چنین ژله ای پاک و حلال بوده و خوردن آن هیچ اشکالی ندارد مگر این که به نجاست آن یقین پیدا کنیم. اما اگر در تهیه ی آن، از اعضای بدن حیوانات استفاده شده باشد، درصورتی که آن حیوان، حلال گوشت بوده و ذبح شرعی شده باشد ژله ی تهیه شده از آن، خارجی یا داخلی و با هر اسم و مارک، حلال است .
 اگر از اجزای بدن حیوان حرام گوشت تهیه شده باشد یا حیوان، حلال گوشت بوده ولی ذبح شرعی نشده باشد (مثلا به دست غیر مسلمان ذبح شده باشد) اگر در هنگام تبدیل به ژله در آن تحول ماهوی رخ دهد،حلال خواهد بود و الا حرام می باشد، اگر چه مقدار مورد استفاده خیلی کم و جزئی باشد.همچنین ژله­ای که با استفاده از اجزای آن تهیه می شود، حرام است و خوردن آن جایز نیست.
اما اگر ژله ای از بازار غیر مسلمانان (کشورهای غیر مسلمان) خریداری شود، و در نجاست یا حرمت اکل محتویات آن شک حاصل شود، از چند صورت خارج نیست:
1- می دانیم از گیاه تهیه شده است اما در نجاست و طهارت آن شک داریم؛ در این صورت حکم به طهارت می کنیم[1].
2- نمی دانیم از گیاه تهیه شده است یا حیوان؛ در این صورت باز حکم به حلیت می شود.
3- می دانیم از حیوان تهیه شده است اما در این که تذکیه (ذبح شرعی) شده است یا نه، شک داریم؛ در این صورت اگر در هنگام تبدیل به ژله در آن تحول ماهوی رخ دهد،حلال خواهد بود و الا در حکم میته و محکوم به نجاست و حرمت است، یعنی در صورتی می توان گوشت را مصرف کرد که تذکیه ی آن احراز شده باشدیا در هنگام تبدیل به ژله در آن تحول ماهوی رخ دهد و الا حرام می باشد [2].

در این زمینه توجه به دو استفتا می تواند راه­­گشا باشد:
سؤال :آیا ژله از استخوان خوک به دست مى‏آید و حرام است؟
پاسخ حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):
 اگر یقین حاصل شود که چیزى از اجزاى خوک تهیه شده، خوردن واستعمال آن جایز نیست؛ ولى ژله از چیزهاى حلال هم تهیه مى‏شود، بنابراین آنچه در بازار مسلمین خرید و فروش مى‏شود تا به حرمت یا نجاست آن یقین نداشته باشید، پاک و حلال است.[3]

سؤال: ما از سفر خارج، مقدار زیادى پاستیل آورده ایم که نمى دانیم از ژله ی خوک است یا نه، اکنون خوردن آن چه حکمى دارد؟
پاسخ حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
چنانچه معلوم نباشد از ژله­­ی حیوانى است، مانعى ندارد.[4]


.[1] نک: استفتائات حضرت امام خمینی(ره)، ج1، س 259، 260، 261، 262 و 263..[2] نک: همان، س 252، 253، 254، 255 و 256.
TQ ISLAMQUEST

Mengapa Syiah dipandang sebagai ajaran sesat?
soalan
Mengapa Syiah dipandang sebagai ajaran sesat?
Jawaban Global
Untuk menjelaskan masalah ini, hendaklah diberi perhatian terhadap beberapa noktah penting ini:
  1. Sekiranya maksud anda "Syiah" itu ialah perbuatan yang silap yang dilakukan beberapa orang pengikut Syiah, maka sandaran terhadap perbuatan begini adalah jauh dari keadilan. Ini disebabkan:
Islam tidak punya aib pada zatnya
Setiap yang tercela berasal dari penganutnya
  1. Apakah metodologi langsung yang menjadi kriteria dan neraca timbangan anda? Apakah yang anda bandingkan dan fahamkan dengan Syiah sehingga mengatakan ianya sesat?
Dalam masalah ini, di manakah anda letakkan Al-Qur'an dan Sunnah (qathi' al-shudur) sehingga dapat mengadili mazhab-mazhab Islam dengan kedua-keduanya? Supaya ada dapat mengatakan setiap mazhab yang menuruti al-Qur’an dan Sunnah adalah benar, dan jika tidak ia adalah mazhab yang batil.
Sekiranya anda mengadili Syiah dengan al-Qur'an, sila sebutkan di manakah akidah, hukum hakam fikah atau perintah akhlaknya yang tidak selari dengan al-Qur'an? Mengapakah mazhab Syiah dihukum sesat semata-mata kerana menurut perasaan lidah, sedangkan ia mempunyai hati dan amalan yang menuruti jalan, metodologi, akidah dan hukum hakam Ahlul Bait?
Jikalau anda melihat sejenis pertentangan dan percanggahan dengan akidah dan perintah-perintah Ahlul Bait (a.s), jelaskan secara terperinci apakah perkara amalan yang menjadi judul paradoks akidah yang anda temui?
Ulama Syiah berkata: Kami tidak akan merentasi jalan yang bertentangan dengan sunnah Rasulullah (s.a.w); Ini disebabkan kebanyakan ayat dan riwayat yang disepakati oleh semua mazhab Islam dapat difahami bahawa:
  1. Nabi (s.a.w) tidak dapat melepaskan umat begitu saja tanpa pengganti setelah wafatnya.
  2. Pengganti dan khalifah Nabi (s.a.w) menurut bukti-bukti yang muktabar hanyalah Amirul Mukminin Ali bin Abi Talib (a.s).
  3. Bahkan golongan selain daripada Syiah (Ahlusunnah) tidak memiliki satu dalil pun yang menegaskan bahwa Nabi (s.a.w) mewasiatkan khilafah kepada selain Ali (a.s). []

No comments:

Post a Comment